Miért fontos, hogy komolyan vedd a glutén- és tejmentes diétát

Tudom, milyen nehéz tud lenni, amikor ott állsz a munkahelyi szülinapi asztalnál, előtted a sok színes, krémes sütemény, és bár mosolyogsz, legbelül kicsit összeszorul a szíved.

Emlékszem, csak megszagoltam a sütit, hogy legalább az illatát élvezhessem. Majdnem meginogtam, és persze ott motoszkált bennem is: „Egy szelet csak nem árthat…”

De sajnos árthat. Még az apró „bűnözés” is újraindíthatja azt a folyamatot, amit már nagy nehezen sikerült megfékezni.

Mi történik ilyenkor a testedben?

A glutén és a tejfehérje olyan anyagokat tartalmaz, amelyek megbontják a bélfal védelmét. A bélrendszer sejtjeit egy természetes „ragasztóanyag” tartja zárva, hogy semmi se jusson át, ami nem odavaló. De ha glutént fogyasztasz, a sejtek egy ún. zonulin nevű fehérjét kezdenek termelni. Ez a zonulin feloldja ezt a ragasztót, és órákra megnyitja a bélfalat. Ekkor a szervezet úgy érzi, támadás érte, és védekezni kezd.

Ez az, amit sokan „lyukas bél szindrómának” hívnak. A tünetek lehetnek enyhék – puffadás, fáradtság, kiütések –, de belül gyulladásos folyamat indul el.

Mit érdemes ebből megértened?

Az immunrendszered nem felejt. Ha egyszer már felismerte a glutént vagy a tejfehérjét ellenségként, akkor mindig reagálni fog rá – még évek múlva is.

Ezért nincs „csak egy falat”, és nincs „kivétel a szabály alól”. Nem azért, mert tilos, hanem mert a tested minden egyes alkalommal újra harcolni kezd.

Légy hű magadhoz

Nem a tiltás miatt tartod a diétát, hanem önmagadért. Mert tudod, mennyivel jobban érzed magad, amikor tisztán étkezel. Mert megérted, hogy amikor nemet mondasz arra az egy szelet sütire, valójában igent mondasz magadra!

Ha úgy érzed, ideje jobban odafigyelni magadra… és szeretnél erről tapasztalatból beszélni valakivel, aki pontosan tudja, min mész keresztül, keress bátran, kattints a nagy zöld gombra!

Örömmel segítek megérteni, mi zajlik a testedben – és megmutatom, hogyan tudsz lépésről lépésre jobban lenni.